Christina Brönnestam

En presentation skriven av Hans Persson

Christina Brönnestam (född 1966) bor med man och två barn i norra Bohuslän. Hon känner väl till kongresslokalen Ryds Herrgård och Linköping i allmänhet eftersom hon skaffat sig en civilingenjörsexamen i teknisk fysik här. Hon har jobbat som teknikinformatör, men fördelar nu sin tid mellan att skriva och att hålla ordning på barnen.

Hon är en av de svenska fantasyförfattare som debuterade kring sekelskiftet. Hennes första roman, Svart eld, gavs ut av Natur och Kultur 2000 och fick bra recensioner. Hon arbetar nu med en ny bok som utspelar sig i samma värld som Svart eld, men där huvudpersonerna från den förra boken inte förekommer.

Svart eld är ganska lågmäld fantasy. Det förekommer magi, men endast i små doser. Det som tar upp mest plats i boken är personskildring och politiskt manövrerande. När boken börjar befinner vi oss i ett spänt militärt läge, men ingenstans i boken tvingas man följa truppförflyttningar i detalj. Det är diplomati och relationer som är det viktiga. Christina Brönnestam säger sig vara trött på det svart-vita i fantasy och har därför koncentrerat sig på en karaktärsskildring och därmed låtit fantasyelementen hamna lite i bakgrunden.

Den första versionen av Svart eld påbörjades när Christina var 14 år och publicerades ungefär 20 år senare, men har under den tiden bytt skepnad. Miljö och personer är fortfarande desamma, men handlingen har förändrats med tiden.

Bibliografi

Romaner:

Svart Eld, Natur och Kultur, 1999.


LSFF:s hemsida