Tequila kan göra nästan vem som helst till mexikan, men i synnerhet gör den oss till mexikaner vid olika tillfällen.
Namnet tequila kommer från en liten stad med samma namn i en region i Mexico som kallas Jalisco.

Skalade piñas

Tequila görs på frukten från Blå Agave, piñas, som först kokas i ungefär 36 timmar och därefter jäses och destilleras saften i ca två veckor. Tequilan "uppfanns" av de spanska erövrarna, som när deras lager av vin och konjak började sina, vände sig till agave'n. Blå Agave

Ren tequila är färglös och kallas Silver, som också är den billigaste. Den finare Guld får sin färg och smak av att den lagras på Redwood-fat i ca sex månader. Super Premium, som är den finaste sorten, lagras längre i ekfat där det tidigare lagrats whiskey. Beroende på olika lagringstekniker får den olika smak och färg.

Den blå agaven som ger tequila dess unika smak finns bara i regionen runt Jalisco. Det tar ca 8-12 år för en planta att mogna. Plantorna har en viss likhet med ananas-frukter, och det ryktas att det är en kaktus vilket är helt fel. Agave tillhör lilje-familjen och är nära släkt med amaryllis.

Det finns olika metoder när man beställer tequila, den vi använder mest är denna...

Allergisk mot alkohol? Inga problem, SaxSekten råder bot på det med!