WKF Jujitsu

En medeltida japansk stridsteknik eller en modern fritidssysselsättning för såväl killar som tjejer

Jujitsu är ett utmärkt sätt att motionera, öka koordinationsförmågan, träna upp smidigheten och att umgås i största allmänhet. De tekniker som lärs ut är allt från fallteknik, blockeringar, kast och låsgrepp till slag och sparkar. Jujitsu lärdes från början ut till japans medeltida samurajer. Det var meningen att dessa skulle kunna försvara sig även utan vapen. Många andra japanska kampsporter som karate och aikido har utvecklats ur jujitsu. Stilen som vi praktiserar kommer  ur WJJF:s moderna anpassning av jujitsu men är nu en fristående egen stil inom WKF.

crab claw Hos Kampsportscentret börjar varje termin ett tjugotal elever på nybörjarkursen, de flesta studenter. Nybörjarna får lära sig blockeringar, kast, frigörning från strypgrepp, försvar mot slag och sparkar. I slutet av terminen är det gradering, dvs ett prov på ett antal tekniker. Den som klarat sin graderingen får bära ett färgat bälte "vitt bälte". Gradering kräver att man har en gi (jujitsu-dräkt) och är givetvis frivillig. Första graderingen är ganska lätt och ingenting att oroa sig för.

Vanliga frågor

 1. Hur skiljer sig jujitsu från judo, aikido, kung-fu, karate och taekwondo?

  • Aikido bygger på samma grundprinciper som jujitsu: Att man inte ska försvara sig genom styrka, utan genom att utnyttja anfallarens kraft mot honom själv. Alla tekniker är försvar mot anfall och inga anfallstekniker ingår. Idrotten är således inte speciellt lämplig att tävla i. Till skillnad från jujitsu är aikido en renodling av dessa principer. Jujitsu omfattar som bekant även en del annat som t ex slag och sparkar.
  • Judo har till skillnad från jujitsu inga slag och sparkar. Alla tekniker är mjuka och oftast ganska oskyldiga. Det går bra att tävla i judo.
  • Karate är övervägande slag och sparkar. Karate kännetecknas av kraftiga tempoväxlingar; hur långsamt lugn plötsligt kan bryta ut i en intensiv serie av snabba och väl genomtänkta rörelser.
  • Taekwondo kommer från Korea och är känt för sina avancerade sparkar. Sporten har blivit olympisk gren, kanske tack vare att taekwondo inte är så splittrat i olika stilar som andra arter.
  • Kung-fu är kinesisk kampsport och begreppet kung-fu omfattar såväl användande av vapen som tom hand. Visste du att rörelserna i thai-chi är samma som i kung-fu, fast långsammare?
 2. Måste man kunna sparka högt för att träna jujitsu.

  Nej, i jujitsu ingår inte mycket sparkar, speciellt inte höga. Höga snurr-hopp-sparkar kanske ser snygga ut men är långsamma och är oftast lätta att undkomma. Det finns så mycket andra tekniker man kan lära sig som fungerar bättre i en verklig situation.

 3. Slåss ni på stan?

  Nej

  .
 4. Bugar ni och säger konstiga ord då ni tränar?

  Vi har en del traditioner som baseras på respekt och ömsesidig hövlighet. Det omfattart ex att början och slutet av ett träningspass markeras med att buga mot instruktören. Den som kommer sent får inte gå in i lokalen, utan måste stanna i dörren tills instruktören ger sin tillåtelse. Skulle man tvingas avbryta ett pass måste man meddela instruktören. Det är väl inget konstigt med det?

 5. Om man är intresserad...

  Vi kör igång med en nybörjargrupp varje termin. Kom gärna till vår träningslokal och prova på. Man behöver inte ha en dräkt för att träna, bara för att gradera.Givetvis går det bra att skicka ett email eller varför inte ringa Dennis Lindqvist.