Applet

En Applet, som är den klass man skriver om man vill få något att synas i HTML-sida, skrivs som följer: import java.applet.*;

public class exempel extends Applet
{
  KulPryl kp;

public void init() { kp = new KulPryl(); } public void start() { } public void stop() { } public void paint( Graphics g ) { } public void update( Graphics g ) { paint( g ); } }

Vi börjar med att importera java.applet.*, så vi får tillgång till de klasser och interface som definieras där. Därefter deklarerar vi vår klass, som ärver Applet. Sen har vi en lista på de metoder som alltid är bra att ändra på i en Applet. init() anropas när Appleten är skapad, och här är det lämpligt att skapa alla objekt vi behöver (med new). start() när Appleten blivigt synlig, och ska köras. stop() när den ej syns längre, och således ska sluta dra cpu. paint( Graphics g ) när vi ska rita upp oss i all vår prakt. Och update( Graphics g ) som anropas om vi behöver rita om oss igen, kanske för att någon har anropat funktionen repaint().

Hur man kompilerar och testkör

Kompileringen är enkel. Man kör javac filnamn.java. Om man har fler filer som beror på varandra matar man dem alla till javac. Observera att filnamnet, filnamn.java, måsta vara samma som den publika klass man har i filen. Man kan bara ha en publik klass per fil. Men å andra sidan är korsberoenden inga problem så det är bara att dela upp i flera filer om det behövs.

Varje klass blir sedan en namn.class fil. Detta är slutresultatet. För att köra slutresultatet skapar man en HTML-fil med följande tag i:

<applet code=klassnamn width=nn height=nn>
<param name=namn value=värde>
</applet>

code är en URL som pekar ut var appletens namn.class-fil ligger. param används för att skicka argument till appleten, man kan med metoden getParameter få tag på dem.

Därefter matar man HTML-sidan på Netscape 2.0, eller appletviewer. Förhoppningsvis ska något kul hända, annars får man massa felmeddelanden.