Lysators Java-sida

Hur java-kompilatorn mm är installerad på Lysator

Utvecklingspaketet är installerat under /usr/local/java/ och javakompilatorn ligger i /usr/local/java/bin/. Den heter javac.

Testkör sina javaprogram gör man lämpligtvis med Netscape. Skulle det inte fungera finns det en Applet/tittare i utvecklingspaketet, appletviewer.

Vill man använda klasser från Lysators klassbibliotek så måste sätta sin CLASSPATH till att peka på biblioteket. Värdet /usr/local/java/lib/:/usr/www/html/java/classes/ är lämpligt, för kompilatorn. För att få det hela att funka med Netscape kan man antingen sätta CLASSPATH eller göra en länk till /usr/www/html/classes/SE/ i biblioteket man har sitt java-program. Ingendera lösning är särskilt optimal, den första funkar bara på Lysator och den andra innebär att biblioteket laddas en gång per java-program som finns på Lysator. Fast vi har tyvärr inte lyckats hitta någon bättre lösning.

Hur man hackar hemma

Utvecklingsmiljön för Java är portat till linux. Finns att hämta från Lysators ftp-server. Det är filerna linux.jdk.common.tar.gz samt linux.jdk.x86-static-motif-bin.tar.gz som behövs. Eller linux.jdk.x86-shared-motif-bin.tar.gz om man skulle råka äga Motif. En HOWTO följer med linux.jdk.common.tar.gz så den behöver man inte hämta separat.

Det kan vara lite klurigt att få igång, eftersom man måste ha rätt sena versioner av libc mm. Exakt vad man behöver finns dokumenterat i den HOWTO som följer med. Den handlar om Java för linux, inte bara utvecklingsmiljön.

En introduktion till Java-hackandet

Lysators Java-bibliotek

Klassbiblioteket som följer med java innehåller inte allt man som programmerare kan önska sig. Det är dock enkelt att utöka med egna klasser, som ger de egenskaper man behöver. Slår vi våra kloka huvuden ihop kanske vi kan få ihop ett riktigt trevligt paket.

Vårt utökningspaket kommer att heta SE.liu.lysator, enligt den globala standarden för att namnge java-paket. Det jobbas på följande saker:

SE.liu.lysator.io

Trevliga I/O funktioner. Klasserna ObjectInputStream och ObjectOutputStream är streams-klasser där man ska kunna skriva/läsa egna klasser. Klasserna måste implementera Persistent för att det ska funka. Mattias Wingstedt <wing@lysator.liu.se> håller i det.

SE.liu.lysator.gfx

Grafiska funktioner. Klassen Icon, skriven av Marcus Comstedt <marcus@lysator.liu.se> är en subklass av Component som ritar upp den Image man slänger på den.

Önskelista

Diskussion

Klassbiblioteket diskuteras i LysKOM-mötet "Java (@) Lysator".

Att fixa

För innehållet svarade Mattias Wingstedt <wing@lysator.liu.se>, för layouten Mattias Wingstedt <wing@lysator.liu.se>. Syns det?

En dårsateprodukt