ConFuse 98: Niklas Krog

ConFuse 1998

Niklas Krog

Niklas Krog berättar om sig själv:

Jag är 32 år gammal, de senaste 24 av dem avverkade i Stockholm, de första 8 i Lund. Jag skrev en del i grundskolan, både hemma och i skolbänken, men var en sån där sportfåne och tillbringade åren därefter all ledig tid i baskethallar runt om i Sverige. Jag vann SM-guld med Alvik Basket i mitten på åttiotalet, och lade skorna på hyllan i början på nittiotalet. Jag är en avhoppad programmerare, spelfantast (inte avhoppad) och datafreak. Sedan jag slutade med basketen har jag delat ut tidningar och skrivit på heltid.

Idén till min bok föddes för snart åtta år sedan, och i ungefär samma veva satte jag mig ned för att skriva. Jag hade då inte skrivit något sedan grundskolan och det första utkastet var, sina 1200 sidor till trots, kanske inte så himla imponerande. En beslutsam redaktör på Rabén & Sjögren vägrade dock att låta det bli liggande. Med hennes hjälp kapades 800 sidor, bara de bästa 400 blev kvar. Arbete med det manuset tog dock så lång tid att jag han debutera med ett annat under tiden - Under guds himmel, en korstågsroman som utspelar sig på 1200-talet i det Heliga landet. Nästa år kommer Jor & Ka, också det en historisk roman, denna gång om ett tvillingpar som drabbas av mongolernas härjningar i bortre Asien.

Jag har skrivit en hel del historiska romaner efter En krigares hjärta, eftersom jag upptäckt att man, om man hoppar tillräckligt många århundraden tillbaka i tiden, kan skriva nästan som fantasy, bara utan drakar och trollkarlar.

En fortsättning på En krigares hjärta håller dock på att ta form i mitt huvud. Vi får se när den blir klar.

Sagan om ringen är naturligtvis en bokserie som påverkat mig mycket, men de senaste åren har dess förstaplats övertagits av Frank Herberts Dune-serie. Jag har svårt att tänka mig att något fullkomligare någonsin skrivits. Rätta mig om jag har fel.

Ta gärna en titt på Niklas egen hemsida också.

Böcker