ACOA Linköping:Lösningen
Detta är en av de texter vi brukar läsa i början av ACOAs möten i Linköping. Det finns andra texter och andra versioner av samma text också.

Lösningen

Genom att regelbundet gå på våra självhjälpsmöten lär vi oss att vi kan leva våra liv på ett mer meningsfullt sätt. Vi lär oss att förändra attityder, gamla mönster och vanor så att vi slutligen kan finna sinnesro och rentav lycka.

  1. Alkoholism är en trefaldig sjukdom: fysisk, mental och andlig. Våra föräldrar var offer för denna sjukdom som slutar i sinnessjukdom och/eller döden men förhoppningsvis tillfrisknande. Genom att lära oss om och förstå sjukdomen kan vi få gåvan att förlåta.
  2. Vi lär oss tre mycket viktiga saker: vi orsakade inte, vi kan inte kontrollera och vi kan inte bota.
  3. Vi lär oss att rikta uppmärksamheten mot oss själva och vara snälla mot oss själva.
  4. Vi lär oss att sätta kärleksfulla gränser och ge oss själva och andra osentimental kärlek.
  5. Vi använder 12-stegsprogrammens ordspråk:
    • Släpp taget och lita på din Högre Makt.
    • Ta det lugnt.
    • En dag i taget.
    • Lev och låt leva.
    • Långsamt kommer man längst.
    • Det viktigaste först.
    Dessa hjälper oss i vårt dagliga liv på ett nytt sätt.
  6. Vi lär oss känna våra känslor, acceptera dem och bygga upp vårt självförtroende.
  7. Genom att arbeta med de 12 stegen lär vi oss att acceptera sjukdomen. Vi inser att vi inte kan bemästra våra liv och att vi är maktlösa inför sjukdomen och alkoholisten. När vi blir redo att erkänna våra fel och vårt sjuka tankemönster har vi möjlighet att förändra våra attityder och vända våra reaktioner i positiva handlingar. Genom att arbeta med programmet och erkänna vår maktlöshet lär vi oss slutligen att tro på andligheten i programmet - att det finns en lösning utanför oss själva: gruppen eller en högre makt.
  8. Vi lär oss att älska oss själva och på så sätt älska andra på ett sunt sätt.
  9. Genom att införliva bönen om sinnesro i vårt dagliga liv börjar vi förändra de sjuka tankemönser vi förvärvat under barndomen.
  10. Det finns inget sådant som "normalt". Det är inte realistiskt att tala om det, eftersom det är något vi lurats tro existerar. Andra begrepp som fungerande eller störd är mer användbara.
  11. Det är dags att ta reda på om du skjuter upp saker eller om du bara saknar information om hur de ska slutföras. Folk som genomför projekt gör det inte av en slump utan systematiskt. De har en handlingsplan.
  12. Att ljuga eller undvika att säga sanningen är en svår vana att bryta, eftersom det fanns fördelar med att inte säga sanningen när vi var barn. Nu när vi är vuxna finns det inte längre några fördelar, men vanan sitter i. Första steget är att bli medveten, särskilt när vi ljuger automatiskt.
  13. Det är barnet i oss som har roligt och som kan leka. Eftersom barnet i oss har varit bortträngt behöver det bli upptäckt för att kunna utvecklas. Om vi inte kan komma på roliga saker själva kan vi umgås med människor som är bättre på det.
  14. I en frisk, nära relation är kärnfrågan: "Visar jag mitt verkliga jag?" Ser jag den andra personen på ett realistiskt vis? Kan jag ta honom för den han är? Kan han ta mig för vad jag är?


Tillbaka till Linköpings ACOA-sida.

Denna sida ändrades senast September 1996.
Du är besökare nummer 61 sedan 16 augusti 1996.
Webmästare för ACOA Linköping