Imovane

 

Imovane är ett sömnmedel som du kan få om du har problem med din sömn. Om du har svårt att somna, eller besväras av många uppvakningar så kan Imovane vara det läkemedel som skrivs ut till dig. 

 

Den aktiva substansen i Imovane heter Zopiklon.

 

Zopiklin påverkar ett system i din hjärna, som gör att du kan sova. Detta system kallas GABA- receptorsystemet. GABA är ett ämne som har både ångestdämpande, lugnande och sömngivande effekt, och det finns helt naturligt i din kropp. Imovane, eller egentligen Zopiklon, förstärker den sömngivande effekten av GABA, och gör därför att du sover bättre.

 

Imovane ska du främst använda om du har kortvariga eller tillfälliga sömnbesvär. Är dina besvär kroniska ska behandlingen med Imovane ändå endast ske under begränsad tid.

 

Intag av Imovane

 

Eftersom Imovane verkar så snabbt ska du alltid ta din tablett i samband med sänggåendet. Du kan också ta den om du ligger vaken länge och inte kan sova, men då måste du vara säker på att du har möjlighet att få sova ostört en hel natt. Du bör inte ligga ner när du tar medicinen, den ska intas i upprätt läge. Svälj ned din tablett med ett halvt glas vatten.

 

Följ alltid läkarens ordination noggrant, doseringen är satt efter dina personliga behov och förutsättningar och ska inte ändras. En vanlig dosering är en tablett (5mg eller 7,5 mg) till sänggåendet. För äldre personer rekommenderas en halv tablett av 7,5 mg.

 

För att undvika att du får abstinensbesvär, eller ökade sömnsvårigheter när du slutar med din behandling, bör du trappa ned medicineringen gradvis.

 

Var försiktig

 

Om du är allergisk mot Zopiklon eller något annat ämne som ingår i medicinen bör du självklart inte ta Imovane. Det finns dock även andra saker som kan göra att du inte ska ta denna medicin.

Om du lider av någon av nedanstående sjukdomar är detta inte en lämplig medicin för dig:

 

·         sömnapné

·         allvarlig leversjukdom

·         myastenia gravis

·         andningbesvär (andningssvikt)

·         galaktosintolerans

·         total laktasbrist

·         glukosgalaktosmalabsorbtion

 

Om du lider av någon annan sjukdom bör du rådgöra med din läkare innan du tar Imovane. Detta gäller särskilt om du lider av:

 

·         nedsatt leverfunktion

·         nedsatt allmäntillstånd

·         kroniskt nedsatt andningsfunktion

 

Även då du är äldre, bör du tala med din läkare innan användning, eftersom medlet stannar kvar längre i kroppen på äldre personer. Du kan då behöva en lägre dos.

 

Att tänka på vid användning av Imovane

 

Imovane är ett läkemedel som kan leda till ett beroende. Du kan bli fysiskt eller psykiskt beroende, och det är därför av största vikt att du följer din läkares dosering, och inte heller använder medicinen längre tid än rekommenderat. Risken för att bli beroende ökar om du missbrukar, eller har missbrukat alkohol.

 

Se till att du får sova ostört hela natten när du tagit din medicin, eftersom du kan drabbas av minnesnedsättningar, särskilt några timmar efter att du tagit din tablett.

 

Använd inte Imovane i samband med alkohol, eftersom det ökar risken att du drabbas av en rad olika psykiska reaktioner, och sömngång, eller andra beteenden som du sedan inte har något minne av. Alkohol förstärker också effekten av Imovane, vilket kan få oönskade effekter.

 

Grapefrukt bör du också undvika eftersom denna frukt också kan förstärka effekten av ditt sömnmedel. Du bör också tänka på att vara extra noga med munhygienen, eftersom Imovane kan ge upphov till muntorrhet, som i sin tur gör att du lättare drabbas av karies.

 

Biverkningar av Imovane

 

Alla läkemedel kan ge dig biverkningar, så också Imovane. Man kan rada upp en mängd biverkningar, men det betyder inte att du automatiskt får dem när du tar detta läkemedel. Vissa biverkningar är så sällsynta att de drabbar färre än en av tusen användare, några är mer frekventa.

De allra vanligaste biverkningarna är muntorrhet, metallisk smak i munnen och dåsighet. Sedan sträcker sig övriga biverkningar från huvudvärk och mardrömmar till hudutslag, magbesvär eller koncentrationsförmåga. En komplett lista över alla biverkningar som är kända hittar du på bipacksedeln i din medicinförpackning.

 

Om du får några biverkningar av din medicin, ska du kontakta din läkare, sjuksköterska eller prata med apotekspersonalen.

 

Om du avbryter din behandling kan du drabbas av något som kallas utsättningssymptom. Detta är inte en egentlig biverkning, utan beror alltså på att du slutat för fort. Du kan bland annat drabbas av sömnlöshet, mardrömmar och hallucinationer, men även en del andra obehagliga upplevelser. Av denna anledning är det alltid bäst att trappa ned försiktigt, och du kan få hjälp av din läkare med detta.